(LKDAF)

2015.gada 20.maijā Jūrmalas pilsētas muzejā Tirgoņu ielā 29 notika kārtējā Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) Padomes sēde.

Pirms sēdes muzeja darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja, galvenā vēstures speciāliste Inga Sarma iepazīstināja ar muzeja pastāvīgo ekspozīciju.

 

Padomes darba kārtībā bija atskaite par LKDAF un LBAS darbību aizvadītajā laika periodā no iepriekšējās padomes sēdes, tomēr galvenais jautājums bija par nākošā, LKDAF VIII.kongresa sasaukšanas datumu. Padome nolēma, ka tas notiks 2016.gada 16.aprīlī. Tika izskatīti arī jautājumi par pārstāvības normām, kongresa materiālu sagatavošanu un finansējuma apjomu.

 

Tā kā šis ir Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gads, tad pēc Padomes sēdes dalībnieki Ingas Sarmas vadībā devās aplūkot arī Aspazijas māju Z.Meierovica prospektā 18/20.

 

Aspazijas māja Z.Meierovica prospektā 18/20

 

Šajā divstāvu koka vasarnīcā Aspazija pavadīja sava mūža pēdējos 10 gadus. Atjaunotajā ekspozīcijā ir Aspazijas plašā ēdamistaba un viesu salons ar bagātīgi rotātu podiņu krāsni, puķainām mēbelēm un antīku radio, kurā var dzirdēt pašas Aspazijas balsi, ierakstītu 30.gadu beigās. Šauras koka kāpnes ved uz Aspazijas darbistabu, kur saglabājušās vairākas rakstnieces oriģinālās mēbeles. Māja, kurā latviešu dzejniece Aspazija pavadīja sava mūža nogali, ir Valsts nozīmes koka arhitektūras un vēstures piemineklis.


Ēka celta 1903.gadā, un tā piesaista uzmanību ar daudzveidīgu fasādes apdari. 1996.gadā Aspazijas māja tika atvērta apmeklētājiem kā dzejnieces piemiņas vieta un pilsētas muzeja filiāle.

Mūža nogalē dzejniece izteica  vēlējumu, lai māja Dubultos kļūtu par radošu personību satikšanās vietu.  Šodien Aspazijas māja kļuvusi par rakstnieku, mākslinieku, fotogrāfu, Rīgas, Jūrmalas un Latvijas inteliģences tikšanās mājvietu.

 

Dzeja un mūzika, māksla un vēsture, vienkārši draudzīgas sarunas rada Aspazijas mājas īpašo auru. To izjuta arī LKDAF Padomes pārstāvji un rosināja arī turpmāk rīkot Padomes sēdes dalīborganizācijās.

Vēlreiz paldies par atsaucību Jūrmalas pilsētas muzeja direktorei Intai Baumanei un muzeja darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājai Ingai Sarmai!

 

Informāciju sagatavoja

 

Aldis Misēvičs

LKDAF priekšsēdētājs