(LKDAF)

Lai pārrunātu aktualitātes kultūras nozarē saistībā ar darba samaksas jautājumu risināšanu, Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs un juriskonsults Daniīls Besko 2.jūnijā viesojās Kultūras ministrijā (KM) un tikās ar ministri Daci Melbārdi, Valsts sekretāru Sandi Voldiņu un Valsts sekretāra vietnieci kultūrpolitikas jautājumos Daci Vilsoni.

 

LKDAF jau iepriekš nosūtīja ministrijai tēmas, par ko vēlētos veikt pārrunas:

  1. Par darba samaksas palielināšanas īstenošanu 2015., 2016. un 2017.gadā, cik reāli tas

noticis?

  1. Par KM budžetu 2018.gadam;
  2. Kultūrizglītības skolotāju noslodze un finansējums;
  3. Situācija Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā;
  4. Valsts Kontroles (VK) aktualizētā Izdienas pensiju koncepcijas izvērtēšana.

 

LKDAF pateicās ministrijas vadībai, ka tās prioritāte joprojām ir kultūras nozarē strādājošo darba samaksas paaugstināšana, un aicināja ministriju sekot līdzi, lai finansējums tiek izmantots algu palielināšanai, nevis jaunu darba vietu radīšanai, kura beidzas ar to, ka ir jauns „priekšnieks”, kuram vajag jaunas, citādas atskaites…

Pozitīvi vērtējama ir Valsts sekretāra vietnieces kultūrpolitikas jautājumos Daces Vilsones sagatavotā informācija par darba samaksas pieaugumu pēdējo trīs gadu laikā un ministres Daces Melbārdes apņemšanās turpināt iesākto arī 2018.gadā.

Jautājumā par kultūrizglītības skolotāju noslodzi un finansējumu jāsecina, ka mainījies finansējuma modelis – ministrija pilnībā finansējumu nodrošina audzēkņu skaitam programmās, kuras tiek noteiktas valsts pasūtījumā. Par papildus audzēkņu finansēšanu jālemj pašvaldībai, piesaistot vecāku līdzmaksājumus. Turklāt jādomā arī par īstenojamo mācību programmu iedalījumu – kuriem skolēniem jāmācās t.s. „dārgajās” programmās, bet kuriem pietiktu ar ‘lētāku”.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī jautājums par problēmām Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā – muzejs nav akreditēts, nav sakārtots krājums, nav izveidots veiksmīgs sadarbības modelis starp muzeja darbiniekiem un vadību, nav izstrādāta darbinieku vērtēšanas un motivēšanas sistēma. Gan arodbiedrība, gan ministrija uzsvēra, ka pēc 1.septembra, kad beidzas dotais termiņš trūkumu novēršanai, būs atkārtoti jāvērtē muzeja vadības rīcības atbilstība ieņemamajam amatam.

Jautājumā par Valsts Kontroles (VK) aktualizēto Izdienas pensiju koncepcijas izvērtēšanu gan ministrija, gan arodbiedrība apliecināja gatavību aizstāvēt spēkā esošo „Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju likumu”.

 

Informāciju sagatavoja

 

Aldis Misēvičs

LKDAF priekšsēdētājs