(LKDAF)

               2024.gada 7.jūnijā Helsinkos notika kārtējā Vispasaules Kultūras, masu mediju un izklaides industrijas Eiropas grupas Izpildkomitejas sanāksme, kura bija saistīta ar Eiropas Komisijas rīkoto semināru “Just Transformation in Live Performance and Film&TV Production” (“Tikai pārvērtības tiešraidē un filmu un TV producēšanā“). Uz abiem pasākumiem bija uzaicināts gan bijušais Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrības (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs, gan arī jaunais LKDAF priekšsēdētājs Edvīns Krieviņš. 
 
               Eiropas Komisijas seminārs “Just Transformation in Live Performance and Film&TV Production” (“Tikai pārvērtības tiešraidē un filmu un TV producēšanā“) notika 5.-6.jūnijā. Tā dalībnieki tika iepazīstināti ar kompānijas “Progressive Policies” pētījuma rezultātiem par situāciju Eiropas valstīs pēcpandēmijas periodā – kā valstīs tika risināti nodarbinātības jautājumi un kādas sekas uz kultūras nozari kopumā ir atstājis “Covid”.
                Vēl viena svarīga diskusiju tēma bija mākslīgā intelekta ienākšana kultūras jomā, tā pielietojums un ar to saistītās tiesiskās izmaiņas autortiesībās un blakus tiesībās. Pārrunāti tika arī ar ētiku, riskiem un darba drošību saistīti jautājumi.
               Francijas pārstāvji aktualizēja jautājumu par Eiropas audiovizuālā sektora attīstību, uzsverot, ka joprojām redzama atšķirība starp sieviešu un vīriešu nodarbinātību un darba samaksu.
               7.jūnijā notika kārtējā Vispasaules Kultūras, masu mediju un izklaides industrijas Eiropas grupas Izpildkomitejas sanāksme. Delegāti pārrunāja gatavošanos UNI-Europa 6.Konferencei, kura notiks 2025.gada 25.-27.martā Belfāstā, Ziemeļīrijā, Apvienotajā Karalistē.
               Darba kārtībā bija jautājumi par UNI-MEI Jaunatnes sekcijas stiprināšanu, par Eiropas Komisijas Sociālā dialoga komitejas darbību un par kopējiem projektiem sadarbībā ar nozares darba devēju apvienību.
 
               Izpildkomitejas sanāksmes laikā UNI-MEI vadītājs Johanness Študingers un Euro-MEI priekšsēdētājs Viljams Monjē pateicās bijušajam LKDAF priekšsēdētājam Aldim Misēvičam par ieguldījumu Izpildkomitejas darbā 20 gadu garumā, par neaizmirstamajām Izpildkomitejas sanāksmēm Rīgā un par atsaucību un sadarbību ar kolēģiem.
 
               Izpildkomiteja reizē arī apstiprināja jaunā LKSAF priekšsēdētāja Edvīna Krieviņa pilnvaras pārstāvēt Latviju un turpināt darbu Izpildkomitejā.
 
Informāciju sagatavoja
 
Edvīns Krieviņš                                                                                                                                 
LKDAF priekšsēdētājs