(LKDAF)

2019.gada 10.septembrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes (IKZ) komisija uz sēdi bija aicinājusi kultūras ministru Nauri Puntuli, lai uzklausītu viņa ziņojumu par prioritātēm kultūras nozarē. Komisijas sēdē piedalījās arī Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

            Kā svarīgāko no prioritātēm ministrs nosauca kultūras darbinieku atalgojuma palielināšanu, lai sasniegtu valstī fiksēto vidējo darba samaksu sabiedriskajā sektorā, kura pašreiz ir EUR 1036 līmenī. Kultūras sektora vidējā alga pašlaik ir EUR 780, lai sasniegtu sabiedriska sektora rādītājus, nepieciešami 14,6 miljoni eiro. Viskritiskākā situācija ir teātru tehniskajiem darbiniekiem, kuri nopelna ap EUR 450 uz rokas, un muzeju speciālistiem.

            Nākošā prioritāte ir saistīta ar mediju politiku – sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus, tam ministrija plāno atvēlēt 7,1 miljonu eiro 2020.gadā un divreiz vairāk 2021.gadā – arī ētera telpas aizņemšanai reklāmas vietā.

            Svarīgi ir arī turpināt Latvijas simtgades pasākumus, piemēram, latviešu literatūras un kino eksporta programmas. Noteikti atbalstāma ir arī programma “Skolas soma”, kura devusi iespēju vismaz 240 000 skolēnu iepazīt Latviju un tās kultūras bagātības.

            Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone uzsvēra sabiedrības integrācijas pasākumu nozīmību – tiem ministrija plāno tērēt 0,7 miljonus eiro.

            Ministrs pieminēja arī kultūrizglītības sistēmu, kurā vēl ir lietas, ko var pilnveidot, lai rastu līdzsvaru starp pieejamību un izcilību.

            Pozitīvi vērtējams ir fakts, ka IKZ komisija atbalstīja Kultūras ministrijas prioritātes.

Informāciju sagatavoja

Aldis Misēvičs

LKDAF priekšsēdētājs