(LKDAF)

2017.gada 26.septembrī Varšavā notika kārtējā Starptautiskās Aktieru federācijas (FIA) Eiropas nodaļas (EuroFIA) gada pilnsapulce, kuras galvenā tēma šoreiz bija baleta mākslinieku un dejotāju Eiropas līmeņa identifikācijas karte „Dance Passport”.

Kad 2007.gadā tika ieviestas pirmās „dejotāju pases”, projektā piedalījās 17 valstis: Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Islande, Īrija, Latvija, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Rumānija, Somija, Spānija, Šveice, Vācija un Zviedrija. Šo valstu baleta mākslinieki, dejotāji  un horeogrāfi, kuri bija arodbiedrību biedri, saņēma „Dance Passport”.

Dejotāju pases ideja bija sniegt nepieciešamo palīdzību šī dokumenta īpašniekam, ja viņš nonāk grūtībās kādā no valstīm, kuras iekļāvušās šajā projektā.

Pagājuši 10 gadi un radusies doma, ka jāpārskata šī dokumenta lietošanas kārtība – kas ir tās situācijas, kurās pases īpašniekam pienākas palīdzība, vai pasi saņem tikai arodbiedrības biedri jeb visi attiecīgo valstu dejotāji un vai pasei jābūt kā reālam dokumentam kā identifikācijas kartei jeb tā var būt kā aplikācija viedtālrunī?

Starptautiskā Aktieru federācija pagājušajā gadā bija izveidojusi darba grupu, kurai bija jāveic pētījums, ko FIA biedri labprātāk vēlētos, un šajā sanāksmē nācās secināt, ka viedokļi ir dažādi.

LKDAF atkārtoti apliecināja vēlmi iesaistīties „Dance Passport”  projektā un izteica gatavību palīdzēt ārvalstu kolēģiem ar konsultācijām par darba likumdošanu un darba līgumu slēgšanu Latvijā, ja kāds vēlētos veidot savu karjeru mūsu Latvijas Nacionālajā operas un baleta teātrī.

LKDAF uzskata, ka dejotāju Eiropas līmeņa identifikācijas karte „Dance Passport” izsniedzama vienīgi arodbiedrības biedriem un aicina visus dejotājus iesaistīties arodbiedrībā.

 

Informāciju sagatavoja

 

Aldis Misēvičs

LKDAF priekšsēdētājs